Ragacsos sertésoldalas, törtkrumplival

2016. február 08. 00:11 - Apró Zoltán

Ma pácolt sertésoldalast készítettem. Régebben nem szerettem az oldalast, de ez a változat szerintem nagyon finom, alig lehet abbahagyni, a méztől nagyon jó ragacsos lesz, de minden ízt lehet utána külön-külön érezni egymás után.dsc05187.JPG

Hozzávalók 2 személyre:
400 g sertésoldalas

bors

a páchoz:
4 evőkanál olaj
2 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál dijoni mustár
1 evőkanál méz
1 nagyobb narancs kifacsart leve
3 evőkanál ketchup
3 gerezd fokhagyma

a törtkrumplihoz:
5 közepes szem burgonya
tej
vaj

 

Az oldalast a csontok mentén felvágom. Sózom, borsozom.

Elkészítem a pácot, amelyben majd pár órát a hűtőben pihentetem a húst, hogy magába szívja azt.

A páchoz a felsorolt hozzávalókat egyszerűen összeöntöm és jól összekeverem.

A hús sütése következik közepes hőfokon, előmelegített sütőben (kb 180 fok), amelyet alufóliával lefedve kezdek, majd 45 perc után, az alufóliát levéve folytatom még 15 percig.  1 óra alatt körülbelül meg is sül. Arra még figyelni kell, hogy a méz miatt könnyebben megéghet, így néha rá kell nézni, többször megforgatni. A tepsibe ne csak a húst rakjuk bele, hanem a maradék páclét is nyugodtan öntsük rá, közben akár lehet locsolgatni is vele, amikor úgyis kivesszük megforgatni a húsokat.

Amíg sül a hús, elkészítem a törtkrumplit. Felteszem sós vízben főni a krumplikat, amelyeknek előzőleg a héját keresztbe körbevágtam. Ennek a pucolásnál lesz jelentősége, mert így csak meg kell fogni a két végén, és szinte kicsúszik a héjából a krumpli.

Néha leellenőrzöm a krumplit, ha beleszúrva a krumpliba a villát könnyen belemegy, akkor kész is van. A krumplikat megpucolom, krumplitörővel összetöröm alaposan, sózom, majd tejjel és vajjal dúsítom. Vajból akár fél csomaggal (50g) is bele lehet rakni, annál krémesebb lesz, a tejjel óvatosan kell bánni, nehogy túl híg legyen a krumpli. Mindkét hozzávalót apránként kell szerintem inkább hozzáadni és akkor lehet látni, hogy jó-e már az állag.

Tálaláskor a krumplit a tálra helyezem, villával elnyomkodom. Az oldalasokat szintén a tányérra rakom, és a tepsiben maradt szafttal az egészet meglocsolom. Hihetetlen milyen finom, próbáljátok ki. :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bmenu.blog.hu/api/trackback/id/tr768369490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása