Ma pácolt sertésoldalast készítettem. Régebben nem szerettem az oldalast, de ez a változat szerintem nagyon finom, alig lehet abbahagyni, a méztől nagyon jó ragacsos lesz, de minden ízt lehet utána külön-külön érezni egymás után.
Hozzávalók 2 személyre:
400 g sertésoldalas
só
bors
a páchoz:
4 evőkanál olaj
2 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál dijoni mustár
1 evőkanál méz
1 nagyobb narancs kifacsart leve
3 evőkanál ketchup
3 gerezd fokhagyma
a törtkrumplihoz:
5 közepes szem burgonya
tej
vaj
só
Az oldalast a csontok mentén felvágom. Sózom, borsozom.
Elkészítem a pácot, amelyben majd pár órát a hűtőben pihentetem a húst, hogy magába szívja azt.
A páchoz a felsorolt hozzávalókat egyszerűen összeöntöm és jól összekeverem.
A hús sütése következik közepes hőfokon, előmelegített sütőben (kb 180 fok), amelyet alufóliával lefedve kezdek, majd 45 perc után, az alufóliát levéve folytatom még 15 percig. 1 óra alatt körülbelül meg is sül. Arra még figyelni kell, hogy a méz miatt könnyebben megéghet, így néha rá kell nézni, többször megforgatni. A tepsibe ne csak a húst rakjuk bele, hanem a maradék páclét is nyugodtan öntsük rá, közben akár lehet locsolgatni is vele, amikor úgyis kivesszük megforgatni a húsokat.
Amíg sül a hús, elkészítem a törtkrumplit. Felteszem sós vízben főni a krumplikat, amelyeknek előzőleg a héját keresztbe körbevágtam. Ennek a pucolásnál lesz jelentősége, mert így csak meg kell fogni a két végén, és szinte kicsúszik a héjából a krumpli.
Néha leellenőrzöm a krumplit, ha beleszúrva a krumpliba a villát könnyen belemegy, akkor kész is van. A krumplikat megpucolom, krumplitörővel összetöröm alaposan, sózom, majd tejjel és vajjal dúsítom. Vajból akár fél csomaggal (50g) is bele lehet rakni, annál krémesebb lesz, a tejjel óvatosan kell bánni, nehogy túl híg legyen a krumpli. Mindkét hozzávalót apránként kell szerintem inkább hozzáadni és akkor lehet látni, hogy jó-e már az állag.
Tálaláskor a krumplit a tálra helyezem, villával elnyomkodom. Az oldalasokat szintén a tányérra rakom, és a tepsiben maradt szafttal az egészet meglocsolom. Hihetetlen milyen finom, próbáljátok ki. :)